Bruk av Hotspot

En liten påminnelse om Hotspots

I de senere år har flere satt opp såkalte «Hotspots» for Digital Voice (DV), men det er dessverre flere som misbruker dette.

En Hotspot er i utgangspunktet det samme som et WiFi aksesspunkt, med Internett på ene siden og en 2m eller 70cm transceiver på den andre, for bruk sammen med D-STAR, DMR, Fusion, osv.

De norske kravene er enkle, en Hotspot skal kun brukes på lav effekt (20mW eller lavere) innomhus, dvs ingen utendørs antenne, og den er kun for personlig bruk. En Hotspot skal derfor ikke erstatte en repeater i et mindre geografisk område, og de skal derfor også være konfigurert slik at de kun aksepterer trafikk til og fra ditt eget kallesignal eller CCS7/DMR-Id. Frekvenser for Hotspot finner du under Båndplaner over.

Hvorfor bruker man da en Hotspot?

I de tilfeller hvor du bor eller opererer i et område uten repeater dekning, eller i et område med dårlig dekning, så kan en Hotspot gi deg tilgang til Digital Voice via Internett. På denne måten kan du kommunisere via andre DV relestasjoner, eller via såkalte reflektorer (f.eks XRF404 i Norge for å nevne en).


Hva er da en Repeater?

IARU Reg 1 VHF Handbook (versjon 8.01) del 1, para 3.2, definerer en Repeater slik:

«A public (amateur) service that (re)transmits received signals that are intended to be received by more than one person.»

Det betyr at hvis relestasjonen skal dekke behovet til flere personer, eller et større geografisk område, så kommer dette klart inn under definisjonen av en ordinær repeater. Da er det ikke lenger snakk om en Hotspot, men en ordinær Repeater som du må søke om på normal måte, dvs via NRRLs Repeatermanager.